Hoe houd je pannen met een antiaanbaklaag het langst mooi?

Als je goede pannen in huis haalt, wil je er uiteraard lang mee doen. Dat is mogelijk! Als je je pannen namelijk op de juiste manier verzorgt, kunnen ze een flinke tijd meegaan. Pannen met een antiaanbaklaag zijn verreweg de meest gebruikte pannen in de keuken. Waar kun je op letten om zo’n pan mooi te houden? Ontdek handige tips!

Goede pan kiezen

Het begint al bij de keuze voor de pan. Haal een kwalitatieve pan in huis. Het liefst PFAS vrije pannen, waar geen schadelijke stoffen uit vrij kunnen komen. Ook deze pannen zijn er met een goede antiaanbaklaag te vinden – wel zo praktisch. 

Pan goed schoonhouden

Laat je de resten na het koken vaak lang in een pan staan? Dit kan zorgen voor schade aan de pan. Zeker als de pan al wat ouder is, kan dit de laag gaan aantasten. Probeer je pannen daarom altijd goed schoon te houden. Het is een kleine moeite om je koekenpan na gebruik in ieder geval even af te spoelen. Was pannen trouwens het liefst met de hand af, en stop ze niet in de vaatwasser. Ook dit maakt dat ze langer meegaan. Gebruik gewoon een normaal afwasmiddel met een zachte afwasborstel. Hier maak je de pan goed schoon mee, maar het is een stuk minder agressief dan het middel dat in vaatwastabletten zit. Ook schuursponsen kun je beter niet gebruiken. Is een pan erg vies? Laat de boel dan eerst weken, waarna het vuil waarschijnlijk ook loskomt met een zachte spons of borstel.

Pannen afdrogen na schoonmaken

Droog de pan idealiter ook direct af na het schoonmaken, met een keukendoekje bijvoorbeeld. Hoewel een beetje water niet zoveel kwaad kan, zorg je toch net wat beter voor je pan door ‘m droog te maken.

Pannen opbergen

Heb je al eens kritisch gekeken naar de manier waarop je je pannen opbergt? Dit is met name belangrijk als je de pannen opstapelt in een keukenkast. Zorg namelijk dat de pannen niet direct in elkaar gestapeld staan. Zo ontstaat er snel een kras in de pan. Gebruik altijd pannenbeschermers, die je tussen twee pannen plaatst.

Temperatuurverschillen voorkomen

Waar we niet altijd over nadenken, is dat niet alle pannen tegen grote wisselingen in temperatuur kunnen. Tijdens het bakken worden pannen erg heet. Giet vervolgens het liefst niet direct koud water in de pan. Gebruik lauw of warm water, als je de pan meteen wilt afspoelen. Als dit een keertje fout gaat, is het waarschijnlijk niet meteen een ramp – maar je wilt toch voorkomen dat je pan langzaam maar zeker kromtrekt of beschadigt.

Altijd olie of boter gebruiken

Laat je een pan weleens opwarmen zonder olie of boter erin? Ook dit is niet aan te raden. Zelfs als de pan maar kort wordt verhit zonder olie of boter erin, kan er al schade ontstaan. De warmte kan zo namelijk nergens naartoe. Met direct wat olie of boter in de pan voorkom je dit!

 

Aanbevolen Artikelen