Dit is waarom pittig eten best goed voor je is!

In deze blogpost bespreek ik waarom pittig eten niet slecht voor je is. Het kan zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben! 

1. Pikant eten is niet slecht voor het hart

Als je een hekel hebt aan pittig eten omdat je bang bent dat je er een hartaanval van krijgt, moet deze bewering de kop in gedrukt worden. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry kan capsaïcine – ook bekend als de chemische stof die verantwoordelijk is voor de pittigheid van pikante pepers – risicofactoren die met hart- en vaatziekten in verband worden gebracht, verlagen.

In feite zijn er veel studies gedaan naar hoe rode pepers de gezondheid kunnen beïnvloeden. Er zijn aanwijzingen dat ze de spijsvertering en de stofwisseling verbeteren, gewichtsverlies bevorderen, voorkomen dat kanker zich door het lichaam verspreidt, leeftijdsgebonden verlies van mentale functies verminderen, diabetes bestrijden, pijn bij artritis verlichten en zelfs prostaatkankercellen afdoden!

2. Pikant eten maakt je gelukkiger

Wel, studies tonen aan dat capsaïcine hetzelfde gebied van de hersenen activeert dat met genot wordt geassocieerd, wat kan verklaren waarom veel mensen pittig eten als verslavend beschouwen. Zelfs als je geen kick krijgt van hete pepers, zijn er genoeg andere manieren om je geluksniveau op te krikken – probeer wat vaker te bewegen of voldoende rustgevende slaap te krijgen!

3. Pikant eten kan je lever ontgiften

Volgens de Ayurveda helpt pittig eten de galafscheiding in de lever te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen door de bloedcirculatie in de buikstreek te verbeteren. Hoewel dit misschien te mooi klinkt om waar te zijn voor sommige sceptici daarbuiten, zijn deze theorieën verschillende malen getest. De American Chemical Society voerde een experiment uit op muizen om de invloed van capsaïcine op levercellen te bestuderen, en ze ontdekten dat de dieren die pittig voedsel te eten kregen een daling van de niveaus van ontstekingsmarkers ondervonden.

4. Pittig voedsel bevat voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam

Van pikant voedsel is bekend dat het verschillende gezonde stoffen bevat, zoals vitamine C, vitamine A, carotenoïden, thiamine, en flavonoïden. Deze stoffen zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar helpen ook je immuunsysteem op te peppen. In feite hebben rode chilipepers meer voedingsstoffen dan andere groenten! Ze zijn ook een geweldige bron van vezels die de stoelgang helpen verbeteren en het slechte cholesterol verlagen.

5. Pikant eten is goed voor gewichtsverlies

Van capsaïcine – het belangrijkste ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de pikantheid – is aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert en de vetverbranding verhoogt (met wel 25%). Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Metabolism, komt bij de metabolisatie van capsaïcine door het lichaam de stof P vrij, die zenuwuiteinden stimuleert die inwendige organen zoals het hart en de maag beïnvloeden. Dit helpt een “vecht-of-vlucht” reactie op gang te brengen waarvan wordt aangenomen dat die helpt bij gewichtsverlies – je hebt minder honger en verbrandt ook meer calorieën!

6. Pikant eten verbetert je trainingssessie

Als je op het punt staat naar de sportschool te gaan voor wat intense cardio of krachttraining, waarom dan niet wat extra pit toevoegen? Capsaïcine kan helpen de kerntemperatuur van je lichaam te verhogen, zodat je langer harder kunt trainen. Bovendien helpt pittig eten je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt het spierkrampen die je training kunnen hinderen. Dit is vooral nuttig voor wie wil afvallen, want je verbrandt sneller calorieën, zelfs bij oefeningen van lage intensiteit!

Aanbevolen Artikelen