6 manieren om eten zo lang mogelijk te bewaren

“Ik heb haast,” denk je als je een blik op de klok werpt en je realiseert dat het al 16.30 uur is, wat betekent dat je je van je werk naar huis moet haasten als je niet (weer) cornflakes als avondeten wilt eten. Je kunt niet wachten tot morgenochtend, wanneer je eindelijk tijd hebt om naar de kruidenier te gaan en wat eerste levensbehoeften in te slaan, maar je kunt ook je boodschappen niet tot morgen uitstellen, want dat is niet beter. Je zult nog steeds langer op je werk vastzitten dan je zou willen en het eten zal verloren gaan.

Wat doe je dan? Je zorgt ervoor dat alles wat je koopt houdbaar is zonder dat het gekoeld hoeft te worden (hallo, crackers, chips, en andere droge waren), zodat het houdbaar is tot je thuis bent. Maar door dit te doen verleng je alleen maar hoe lang je voedsel houdbaar is – je koopt jezelf eigenlijk niet meer tijd dan je vroeger had, want het voedsel dat houdbaar is gaat nog steeds niet zo lang mee als je het zou kunnen doen als je het in de koelkast zet zoals de bedoeling is.

Hier zijn 7 tips die kunnen helpen de houdbaarheid van je voedsel te verlengen, zodat je je niet gehaast voelt als je dag in dag uit boodschappen haalt:

1. Houd het koud

Ik weet wat ik eerder zei over het niet willen bewaren van bederfelijke waar tot morgen, maar als je er echt voor wilt zorgen dat je niet eindigt met bedorven voedsel bovenop een gezond en evenwichtig dieet, zorg dan dat er genoeg in je kar ligt om het tot de volgende dag uit te houden. Als je denkt dat je het thuis wel redt zonder weer je toevlucht tot cornflakes te hoeven nemen, dan geweldig! Ga je gang en haal die verse groenten en fruit die maar ongeveer twee dagen vers blijven.

Als je bang bent dat overgebleven bederfelijke waar de hele nacht niet houdbaar zal zijn, plan dan gewoon niet om ze die dag te kopen, tenzij je sneller dan gewoonlijk thuis kunt zijn of op je werk een plek hebt om ze koud te houden. Als alles houdbaar is, is het ook houdbaar tot morgen als je meer koopt dan gewoonlijk, dus concentreer je er gewoon op dat je niet meer koopt dan wat houdbaar is.

2. Vries het in

Ik weet dat dit niet echt als een tip klinkt, maar ik kan je verzekeren dat het dat wel is! FoodScience of Vermont zegt dat als de temperatuur van de vriezer op -17 graden of lager blijft, voedsel voor onbepaalde tijd veilig zou moeten blijven (dat klopt – voor onbepaalde tijd). De FDA is het daarmee eens en zegt dat voedsel dat bij -17 graden of lager bewaard wordt tot 2.400 uur (ongeveer 2 maanden) houdbaar is, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je voedsel ranzig wordt als het langer in de vriezer ligt.

Dus waarom vertel ik je dit? Als je vriezer op -17 staat, dan hoef je je geen zorgen te maken over vriesbrand, zelfs niet als je voedsel al enkele maanden bevroren is. Dit betekent dat als je een voorraad fruit en groenten ingeslagen hebt toen ze in het seizoen waren en er geen afscheid van wilt nemen tot al het goede weer in het seizoen is, je veel meer kunt invriezen dan wat er in één diepvries zou moeten passen (als de jouwe zo is als de onze, zou dat veel zijn!).

3. Houd het droog

Voedsel droog houden heeft twee voordelen: het helpt voorkomen dat bacteriën groeien en kan ook helpen fruitvliegjes te weren als je geen overdekte bak hebt voor je droge waren. Als je nog geen bakjes gebruikt om je voedsel in te bewaren, koop er dan een paar. Je vindt ze bij de dollar store of bij Ikea, en ze nemen maar een klein beetje ruimte in je kasten in, zodat je ze ook kunt gebruiken om ruimte te besparen bij het halen van boodschappen.

4. Berg het goed op

Dit is een van de belangrijkste dingen om te doen als je je voedsel zo vers mogelijk wilt houden. Je producten blijven verser als je ze uit de buurt van je droge waren bewaart, want het fruit geeft een natuurlijk rijpingsmiddel af dat al het voedsel in de buurt sneller kan doen bederven. Bewaar fruit en groenten bovendien met de steel naar beneden, zodat ze niet nog sneller rotten dan ze al doen.

Als je je conserven zo lang mogelijk goed wilt houden, zorg dan dat ze een goed sluitend deksel hebben zodat er geen zuurstof bij kan. Als je bang bent dat de deksels er niet op blijven zitten als je ze te veel heen en weer schudt, doe ze dan gewoon terug in de doos waar ze uit kwamen en bewaar die in een andere bak. Het enige dat in de container mag gaan zijn blikjes, geen dozen of iets anders.

5. Gebruik het

Als je merkt dat je meer dan eens per maand bedorven voedsel weggooit, neem deze dan ter harte want je portemonnee zal je dankbaar zijn! Als je er eenmaal een gewoonte van maakt om eerst op te gebruiken wat er in je koelkast ligt voor je meer koopt, bespaar je jezelf niet alleen wat geld maar misschien ook wat tijd.

Als er voedsel in je karretje ligt waarvan je geen idee hebt wat ermee te doen of nog geen kans gehad hebt om het te proberen, ga er dan mee door en leg het in het karretje, zodat je de volgende keer niet met stomheid geslagen bent. Vergeet alleen niet het in je routine op te nemen zodat je niet vergeet wat je ermee moet doen, of koop de volgende keer gewoon minder van dat voedsel!

6. Eet het op

Verreweg de gemakkelijkste tip op deze lijst is gewoon het goede opeten voor het bederft! Het is geen raketwetenschap, maar wel slim boodschappen doen – als je kunt zien wat je zult eten voordat het bederft, dan heb je geen last van het gedoe met voedsel weggooien.

Als er iets in je koelkast ligt dat niet meer appetijtelijk is, maar je wilt het ook niet weggooien, maak dan een smoothie! Het maakt niet uit welk fruit of welke groenten beginnen te bederven–gooi ze gewoon in een blender met wat yoghurt, melk, of ijs en je bent op weg naar een smakelijke traktatie.

Aanbevolen Artikelen